Landoraseger i derbyt mot Häljarp!

Old firm i Glasgow, Merseysidederbyt i Liverpool och Derby della capitale i Rom är väl omtalade fotbollsderbyn där väldigt mycket brukar stå på spel. I en helt annan del av fotbollsvärlden finner vi BK Landora – Häljarps IF. Tuffa tag, gliringar och mycket vilja brukar vara det som är signifikativt för dessa möten istället för någon typ av sambalir. Något som division 6 västra också i sin helhet kan sammanfattas med. För det unga Landoralaget brukar utmaningen vara att ha förmågan att stå upp i närkampsspelet och när matcher hettar till och övergår i en allt mer fysisk riktning.

Inför matchen såg vi vid en närmare koll på tabellen att det var två Landskronalag på den övre halvan som skulle ställas emot varandra på Häljarps IP. Landora på tredje plats och Häljarp på en femte plats. Formkurvan för det rödblå bortalaget pekar allt mer uppåt, över en månad har gått sen debaclet mot Olympia och poängkolumnen har ökat på ett glädjande vis. Senaste omgången blev det inget spel för Landora då Vallåkra inte fick ihop lag. För Häljarp har formkurvan pekat nedåt, två raka förluster mot topplagen Hyllinge och Medina och pressen på Häljarp inför fredagens derbybatalj således av betydande vikt.

Våra rödblå giganter ställde upp med följande lag:

Johan Bruer
Ted Weberg – Walid Rabih – Oscar Nilsson
Markus Madsen – Ahmed Khalil – Marcus Karlsson – Osama Ali
Abbe Jaber
Atto Massoud – Simon Bosnjak

På bänken fanns Melwin Rasmusson, Serhat Celik, Robin Green och Arbios Rizaj.

Matchen som sådan inleds något nervöst från båda håll och matchen är precis lika mycket av derbykaraktär som det inför avspark anades. Landora har dock en hel del skickliga fötter och en dragning och en känslig vänsterfot av Osama Ali och en vältajmad löpning av lagkapten Markus Madsen och ett kyligt avslut åtta minuter in i matchen resulterar i en smakstart för ett bortalag som under den senaste tiden varit ett lag i medvind. Där och då hoppas Landorapubliken på att laget skulle fortsätta ösa på. Men likheterna med föregående derbymatch är slående, Landora gör ett tidigt ledningsmål och skapar därefter ett par klara målchanser men utan att få dit bollen. I takt med att matchuret närmar sig 45 minuter bjuds Häljarp in i matchen och även om det är Landora som leder så är känslan att Häljarp fått matchen dit de vill. Bollen är mycket i luften där Häljarp är tyngre och dessutom fokuseras det på domslut i parti och minut. Från sidlinjen blir coach Thomas Mähler allt mer arg och när domaren blåser för halvlek känns det mycket som en lättnad.

Andra halvlek börjar på bästa sätt för Landora, en felpass i backlinjen som snappas upp av Melwin Rasmusson som i sin första aktion i matchen placerar in 0-2. Häljarp får ett par minuter senare en biljett in i matchen sedan Landoraspelarna i väntan på frispark tappat fokuset, 1-2 och kontakt för Häljarp. Men utrop som ”kom igen Häljarp” byts bara 30 sekunder senare ut mot ”för hel***e grabbar” sedan Landora genom kapten Madsen gjort 1-3 direkt på avspark.

Efter målet är det ridå ner för Häljarp och resterande del av matchen blir tämligen avslagen, anfallarna Bosnjak och Massoud får avrunda kvällen med vars ett mål och Landora är ett par bra räddningar från Häljarps målis ifrån att segermarginalen blir än större.

Slutresultat 1-5 och Häljarpsbon Mählers leende sken lika starkt som majsolen!

Tre positiva reflektioner efter fredagens match

* Viktig vecka = 9 poäng.
Tre matcher på sex dagar skulle avverkas och inför dessa tre pratades det i Landorakretsar om att dessa tre skulle kunna vara ett utmärkt avstamp inför en fortsatt toppstrid. Asmundtorp, Vallåkra och Häljarp stod för motståndet och när vi nu står här dryga veckan senare har Landora mycket riktigt tagit de där så betydande 9 poängen. Två fem ettor och en WO-match senare och en härlig veckomålskillnad på 13-2 har gjort utgångsläget inför fortsättningen minst sagt intressant.

*Bredden på truppen
Alla fyra avbytare som Landora hade med sig till Häljarpsmatchen kom in och gjorde stora avtryck på matchen. Melwin Rasmusson och Arbios Rizaj hyllades båda stort av publiken där de låg bakom mycket i den andra halvleken. Serhat Celik kom in på mitten och med sin spelskicklighet bidrog med ett tryggt spel på mittfältet. Comebackande Robin Green kom in under den andra halvleken och bidrog med en härlig inställning och jobb i det defensiva spelet.

*Målmaskinen Landora
9 matcher spelade under våren och 44 mål gjorda framåt och ett mål ifrån att snitta 5 mål per match. Ett målsnitt få lag i Skåne kan matcha så här långt in på säsongen. På den senaste tiden har dessutom poängen trillat in och nu är Landora uppe i sex matcher utan förlust.

Nu håller A-laget paus från match fram till den 12/6 då topplaget Hyllinge står på programmet på bortagräs.