Veckans Landoraprofil! #8

Veckans Landoraprofil är ett välbekant ansikte för de flesta i Landorakretsar. Vi möter målvakten som gjort flera olika sejourer i Landora. Profilen har lovat att bjuda på en och annan skön anekdot i denna veckas intervju som visade sig bli en gedigen sådan. Vi har tagit ett snack med en riktig legendar i de rödblå kretsarna, nämligen Mikael Widell (fd Nilsson).

Namn: Mikael Widell
Ålder: 47
Position när det begav sig: Målvakt
Relation till Landora idag: Distanssupporter

Hur började din fotbollsresa och hur kom det sig att du hamnade i BK Landora?
“Jag började faktiskt i Wormo 1976 med Wormos store man Uno Östberg som tränare. Där spelade jag till 1983 som utespelare, men tyckte alltid det var roligare att stå i mål. Sommaren -83 gick jag till BoIS som målvakt. Sedan var det Jonas Olssons pappa, Lennart, som värvade mig från BoIS. Han hade varit hjälptränare tidigare i BoIS och var nu huvudtränare i Landora, tror det måste varit 1991.”

Hur har dina sejourer sett ut i BK Landora, flera till antalet om vi minns rätt?
“Jag spelade i BK Landora i många år och tillhörde nog topp tre av spelare som gjort flest matcher i a-laget. Hasse och Sluggo måste ha spelat flest, sedan tror jag att “brorsan” Tobias Andersson leder listan idag för att han aldrig har haft förnuft att sluta, haha! Jag hade ett mellanår i BoIS när Sonny var tränare sedan vände jag, Kim Nilsson och David Conradi hem till Landora igen den säsongen.”

20180207_212931
Micke, här inringat i rött

En skröna som går på Idrottsplatsen är att 05-lagets ledare Kim Nilsson aldrig missat ett skott i hela sitt liv, vi var tvungna att känna på sanningshalten i den historien. Tro’t eller så är det något som faktiskt Micke bekräftar!

“Det stämmer! Kim kom aldrig så nära mål att han fick möjlighet att skjuta, han försökte använda huvudet istället. Med så sneda fötter fick vi vara glada om han fick iväg en passning!”

Tillbaka på Mickes egna karriär kan vi konstatera att han verkligen haft många framgångar både i Landora men även utanför familjeklubbens gränser. På frågan vad som är största framgången svarar Micke dock utan att tveka. 

“Min största framgång i Landora måste varit när vi gick upp i trean. BoIS låg sist i tvåan på den tiden så i teorin innebar det att vi var väldigt nära varandra. BoIS förlorade inte en enda match på hösten dock och avancerade uppåt, medan vi slutade trea om jag minns rätt.

Jag hade också en mycket rolig tid i BoIS med bland annat DM final som 16-åringar, där det tyvärr blev förlust mot Högaborg. Vi slog dock ut MFF på bortaplan med 1-0, något som jag aldrig glömmer. I samma veva blev jag uttagen till Skånelaget och sedan vidare till elitpojklägret i Halmstad. Vi hade fina meriter där vi bland annat slog Hammarby i final i Florida Cup och jag blev matchens lirare!

Annars finns det många andra minnen och upplevelser som som jag värdesätter högt, snarare än framgång. Cuper i USA, Monaco, Belgien och flertalet i Holland och Danmark!”

Hur skulle du beskriva dig själv som målvakt? Var det nära att det blev spel högre upp än randigt?

“Jag var väl en styrande målvakt som lät mycket och det kunde kanske vara till hjälp för samarbetet med försvar och mittfält. Jag vet inte hur pass nära det var, på den tiden fanns det ju inga agenter som skulle ta lovande spelare ut i Europa. Vet dock att Reine Almqvist som tränade HIF var och tittade på mig ett par gånger – men de var väl “tyvärr” inte nöjda med vad de såg.”

Med denna gedigna meritlista är det ingen slump att Micke fört arvet vidare. Hans två söner  Casper och Melker (som för övrigt tog sina allra första stapplande steg i Landora, som mini-knattar för att sedan utvecklas vidare i IK Wormo) har nyligen gjort stora flyttar till HIF respektive MFF. Den senare blev precis som far nyligen uttagen till ungdomslandslaget (pojkar födda 2002)

Är det du som överfört din talang till dem eller är de helt enkelt bättre än dig? Hur långt tror du de kan gå?
“De har säkert inga talanger från mig och är helt enkelt betydligt bättre än vad jag var. De har en fantastisk inställning som de ärvt av sin mamma. Jag tror säkert att de kan gå väldigt långt med stor uppoffring och samma inställning som de har idag, även en liten gnutta tur behövs.”

20180207_212627
Micke, tillsammans med sonen Melker

 

Vad framtiden väntar för Mickes söner kan vi inte veta, men det ser onekligen spännande ut. Om vi lägger framtiden därhän och fokuserar på den härliga Landora-tiden så kan vi konstatera att Micke upplevt en hel del härliga BKL-minnen och när vi ber honom gräva i minnesbanken är det en otrolig nostalgisk resa vi åker med på.

Vilket är ditt bästa Landora-minne?
“Några av mina roligaste minne kommer från legendaren Sluggo. Vad han har sagt är det väl ingen som kan ha missat. Han har bland annat sagt inför en bortamatch i B-laget att ‘Hade du bara haft bollkontroll, spelsinne och teknik så hade du spelat från start. Nu är du med bara för att du har bil och kör till matchen’. Han har också kläckt ur sig ‘Ser du så djävla dåligt?’ till en b-lagsmålvakt som släppt in tre mål innan paus.”

“En annan som också har sköna floskler på sitt konto  är Lennart Olsson. Han har bland annat kläckt ur sig att ‘idag spelar vi tre man i fyrbackslinjen’, ‘ni ska spela som hungriga katter’ (varpå ingen fattade vad han menade). Men den kanske roligaste historien att berätta om honom är när han benämnde vår skyttekung med 40 mål i serien säsongen innan, Mats Ekelund, som ‘du där i skägg’. Han borde kanske vetat namnet på en spelare som gjort så många mål året innan.”

Vilken är den största Landoraprofil du spelat med?
“Jag har spelat med Landoraikoner som Hasse W och Janne Stenblom. Men jag måste nämna en dansk spelare som provtränat med BoIS under försäsongen men inte fick kontrakt. Då kom han till oss i BKL. Han var riktigt bra men som många danskar var han för glad för “en lille en” oavsett match eller inte.

Han kom sent till en a-lagsmatch, fick starta iallafall, missade massor av lägen och var allmänt lat. Detta fick han senare höra i bastun. Då klämde han till med ett uttryck som satt kvar länge i de gamla skjulen bredvid b-planen. ‘Kan man digge så kan man springe’. Kim Nilsson och Jesper Ramberg älskade detta uttryck, vilket de säkert lär dementera. Den gode dansken missade tyvärr sista matchen pga ankelskada (läs fotboja).”

Vi avslutar denna härliga pratstund i sedvanlig ordning med fem snabba frågor, där Micke ombeds svara snabbt utan betänketid, något vår profil hade lite svårt för. Svaren ser ni i fet stil med en liten kommentar undertill!

Föredrar du smeknamnet Micke-målvakt eller Micke-snygg? (svaret är redaktionens tolkning)
“Föredrar eller föredrar. Uttrycket Micke-snygg kom efter ett träningsläger i Monaco med BoIS. Det var David Conradi som jag bodde med som myntade det. Han var väldigt sur för att jag fått med mig en hårfön genom tullkontrollen. De hade nämligen snott hans plattång och då hånade han mig. Han fick dock långa fönen till sitt långa pudelhår, men uttrycket blev kvar”

Kebabtallrik eller korv med mos på haralds?
“Serverad av allas våran Laila! Hon jobbade där i många och det blev många beställningar av korv och mos med ‘lite rött och lite gult på’. Det var fantastiskt och Laila likaså”

Målvaktsdilemma: Bäst just nu; Manuel Neuer eller David De Gea?
“Som United-supporter är det enkelt, De Gea. 18 mål insläppta på 26 matcher hittills i ligan”

IK Wormo eller BK Landora?
“Som ledare har jag haft en härlig tid i Di blå eleganterna men som spelare är åren i BK Landora oförglömliga. Många minnen med underbara spelare på och utanför plan.”

Middag med Christer Hallbeck eller Thomas Ravelli?
“Alla dagar i veckan Christer eller Mr. Landora. Finare människa får du leta efter. Han har lagt hela sin själv och halva sin plånbok på Landora”

Vi summerar denna profilintervju som den mest innehållsrika hittills och grävandet i arkiven är något som säkerligen förgyller mångas nostalgiska behov. Vi tackar Micke för pratstunden och passar samtidigt på att önska sönerna Melker och Casper all lycka i deras fortsatta fotbollskarriärer.

Leave a Reply