P05 nära dundersuccé i Kristianstad

Kristianstad Arena Cup har blivit en gigantisk aktör på inomhuscupsscenen. 698 lag anmälda totalt gör Arena Cupen till en av de större inomhuscuperna i Europa. Vårt P05-lag åkte dit tillsammans med 63 andra lag, vilket också gjorde BK Landora representerade i den största åldersklassen i årets cup. Det var ett rejält namnkunnigt startfält som tagit sig till Kristianstad dessutom. Lag som Kristianstad FC, IF Lödde, Vellinge IF, Fortuna FF och Kvarnby var några av de bekanta från Skåne. Lägg därtill elitlag som IFK Värnamo, BK Häcken, Falkenbergs FF och kanske mest intressanta Rödeby AIF, som brukar räknas in bland de tre bästa 05-lagen i hela Sverige. Vi får anledning att återkomma till dem lite senare i rapporten.

1200px-Kristianstad_Arena,_framsidan

Samling för avfärd till Kristianstad med start 06.30, matchstart 09.00. För motståndet i gruppspelet stod det lokala laget Kiaby IF, östkustsdominanten IFK Hässleholm och Höörs IS som även dem spelat i högsta serien i sydvästra Skåne. På förhand väntade alltså ett getingbo, som senare skulle visa sig inte bjuda upp till dans. Första matchen som ofta brukar vara lite nervig var en rejäl överkörning, slutresultat 7-0 och maskineriet kom igång direkt. Stor rörelse, enormt bollinnehav och stor teknisk dominans. Match två möter vi Höör i en tidig gruppfinal, seger 2-0 efter en fysisk match och därmed var gruppsegern färdig. I sista matchen var tankarna lite på annat håll och efter två individuella misstag samt två riktigt vassa individuell prestationer framåt slutar matchen mot IFK Hässleholm 2-2. Matchens delikatess stod Khalid och Basti för, tre väggpass igenom hela laget, snett inåt bakåt och volleymål.

Med 2h mellan varje match hade vi redan efter gruppspelet satt sprätt på en hel del energi. Cupen var således inte bara en träningsdos i konstformen futsal, utan laget fick även känna på en hel del när det gäller återhämtning, kost/dryck och hela tiden samla kraft. Arenan lockar med aktiviteter som FIFA-spel, cage-fotboll och andra fotbollsspel, men hela tiden samlar våra grabbar kraft för att ta sig an uppgifterna som stundar på bästa möjliga sätt, enormt roligt att se. I 1/16-dels finalen var det tydligt att det var 10 fokuserade killar som minsann inte var färdiga där. Degeberga lag 1 slogs snabbt ner, bland annat efter ett ledningsmål efter 7s. Därefter var matchen aldrig hotad. Efter ytterligare 2h väntade Höllviken lag 1.

Höllviken är ett av de större akademierna i Skåne, vilket också märks på föreningens ständiga goda resultat. Det var en match som föranleddes av en viss dramatik. Skavsår på Bastians högerfot såg länge ut som att han inte skulle kunna komma till spel. Men dagens materialare Valter sprang lätt och raskt arenan runt och lyckades ragga ihop skavsårsplåster till den lite lätt gnälliga herr Lindh. Basti förvaltade sedan tjänsten genom att bomba in en frispark i inledningen av en mycket intensiv åttondelsfinal. Höllviken parkerade med en defensiv box på sin planhalva och det var vi som styrde och ställde matchen. På något märkligt sätt lyckades de få in 1-1 och dramatiken fortsatte in i förlängning. Väl där är matchen mållös i först perioden där det spelades  3 v 3 (exkl målvakt). Vid spel 2 v 2 lyckades vi vinna en 10-meters frispark då Höllviken dragit på sig 4 frisparkar. Vem om inte Basti klev fram och förvaltade? 2-1 och skavsårsplåstret hade viss magisk effekt.

Kvartsfinal mot Rödeby. Laget från de blekingska skogarna som lyckats vinna över 100 troféer senaste åren. De mäter sig jämt med Brommapojkarna och liknande elitlag, vinner ibland förlorar ibland. Härom året har de spelat sig långt i ex antal inbjudningscuper och kom så sent som i höstas 3: a i inbjudningsturneringen Vintercupen i Stockholm. BP blev numret för stora och tog hem turneringen. Kännetecknet för Rödeby var bl a att de inte missade en enda passning, spelade med enormt tempo och en grym rörelse i spelet. Inledande fem matcherna hade laget producerat målskillnaden 20-1, vilket är en bedrift med tanke på spelformen futsal.

Vi bestämde oss för att möta de högt upp, sätta press på deras spelare men samtidigt hålla våra defensiva linjer och täcka ytor. Så fort en spelare blev felvänd högg vi bollen och attackerade med stor mod och finess. Många gånger var det vi som förde spelet, då Rödeby kändes aningen chockade över att ett lag mötte dem på deras villkor, istället för att parkera bussen. Rödeby lyckas inte skapa mer en en enda målchans på 11 minuter och 30s, medan vi har två i stolpen och en fantomräddning av deras målvakt. En fantastisk lärorik match där vi presterar vår kanske bästa fotboll någonsin i en turnering. Men som den uppmärksamme säkert noterade lyckades vi bara hålla tätt i 11 minuter och 30 sekunder. Med 28 sekunder kvar på uret rinner en slumpvis slagen boll igenom och når en Rödeby-fot, som lyckas stöta in bollen. Orättvisa är det första ordet som killarna yttrar, men vi ledare vill trycka på ordet stolthet. Vi matchar ett v Sveriges bästa lag som efter vår match fortsatte sin inslagna väg och joggade hem matcherna. 4-0 mot Kvarnby i semin och 3-0 mot BK Häcken i finalen är ett ännu större kvitto på vår bedrift.

46627381_10156828764819806_7954934728237252608_o
Truppen P05 – OBS, bilden är från segern i Svalövscupen 2018!

Summa summarum – en delad femteplats i Sveriges största inomhuscup är ett sanslöst bra kvitto. Dessutom levererar vi offensiv, fartfylld och teknisk fotboll i samtliga matcher, något som få lag i cupen hade matchat. Tyvärr mötte vi vår överman redan i kvarten, i något som kändes som en moralisk final. Vi ledare är superstolta, med alla insatser, på och utanför planen. Vi var väldigt enade att vi sällan hade skådat ett sådant professionellt genomförande under våra samlade verksamma år som ledare.

Leave a Reply