Veckans Landoraprofil #11

BK Landoras mediafilial befann sig i veckan på Kunskapsskolan i Landskrona för en träff med veckans Landoraprofil. Veckans Landoraprofil spelade i den rödblå dressen i hela tolv säsonger och sin sista match gjorde han 2016. Nu för tiden jobbar han som svensklärare och hemkunskapslärare och veckans profil är ingen mindre än Pär Sandö.

Det är lunchrast på Kunskapsskolan och det vimlar av elever i korridoren utanför personalrummet när vår veckoprofil kommer gående med en dator under den ena armen och ett häfte med läsförståelseuppgifter under den armen. Pär hälsar och säger att vi kan slå oss ned i soffan i lärarrummet.
Vi slår oss ner i soffan i lärarrummet där Pär genom åren rättat ett och annat stavfel och slitit sitt hår grått när elever missat att det ska vara stor bokstav efter punkt. Pär kommer har precis avslutat en lektion i hemkunskap med åttorna och sätter sig belåtet ner i soffan och hans ögon lyser av entusiasm när han ska prata om tiden i Landora.

 

En del av spelarna i årets A-lag undrar säkert när de läser detta varför Pär som är hemkunskapslärare inte under alla sina år i Landora kunde använda sin kunskap från jobbet för att lära Christer Hallbeck hur man kokar ägg. Den gode Christer som under A-lagets frukostsamlingar inför matcher i vinter haft stora problem med att koka ägg. Så stora att han nu delegerar ut detta uppdrag till hans fru.

 

Nog om det, nu till intervjun med Landoralegenden Pär Sandö!

 

Namn: Pär Sandö

Ålder: 37

 

Funktion i/relation till Landora idag:

Supporter

 

Hur började din resa i BK Landora?

Jag spelade i BoIS och min bror Fredrik höll till i Landora och ville att jag skulle ta klivet över. Rony Sörensson som var tränare i Landora på denna tiden ringde och frågade om jag var sugen på en övergång. När jag sen inte fick något kontrakt med BoIS tog jag beslutet att krita på för Landora. Detta var 1999.

 

Hur länge har du spelat i BK Landora?

 

Jag spelade 12 år i Landora och den stora anledningen till att jag blev kvar så pass länge var den enorma lagsammanhållningen vi hade där vi umgicks väldigt mycket även privat under många år. Laget innehöll profiler som Tobias Andersson, Micke Widell, Fredrik Andersson, Thomas Larsson för att nämna några av ett fantastiskt gäng som jag hade väldigt roligt med.

 

Största framgången i BKL? 

Största framgången under min tid i Landora får jag helt klart säga var de två gånger jag var med om att gå upp i division 4. En gång efter en serieseger och en gång efter en kvalvinst.

 

Berätta lite om din övriga fotbollskarriär!

Jag började i BK Fram som knatte och spelade där fram till att jag var 12 år då jag tog klivet över till BoIS. I BoIS var jag en del av “Linkans” väldigt framgångsrika lag där flera av de killarna kom långt inom fotbollen så som Jonas Sandqvist, Pontus Farnerud och Gabriel Ucar. Förutom mina 12 år i Landora avslutade jag karriären i Glumslöv där jag gjorde ett antal år.

Min far Jörn som har suttit i Landoras styrelse i ett antal år lyckades dock efter ivriga övertalningsförsök att locka över mig tillbaka till Landora för en roll i styrelsen. När det sen behövdes folk i Landora A-lag gjorde jag mina allra sista matcher i den rödblå tröjan.

 

 

 

 

Bästa spelaren du har mött?

Zlatan Ibrahimovic om man ser till meriter men på den tiden var

 

Om man ser till meriter och hur långt han nådde som seniorspelare är det helt klart Zlatan Ibrahimovic som jag mötte när jag spelade i BoIS U-lag och han spelade i MFF:s dito. Dock var Tony Flygare nivån bättre än Zlatan under juniortiden och var den spelare som var bäst på den tiden. Går man dock på meriter så får jag som sagt säga Zlatan.

 

 

Var det nära att du tog några längre steg under åren i BoIS? Tex allsvenskan?

 

Året som var mitt sista som junior i BoIS gick väldigt bra och jag presterade enligt mig själv väldigt bra. Konkurrensen i BoIS var dock väldigt hård på denna tid och när året var slut hade spelare som Jacob Augustsson och Pontus Farnerud blivit erbjudna ett A-lagskontrakt. Jag själv blev erbjuden ett U-kontrakt där tanken var att jag skulle träna med U-laget men spela match med B-laget. Jag insåg då att konkurrensen på BoIS mittfält där jag bland annat skulle tampas med Magnus Kjellson om att spela i B-laget skulle bli väldigt tufft för mig och jag riskerade att inte få spela i B-laget heller. Då tog jag beslutet att lämna BoIS. Något som jag än idag ångrar då jag känner att jag borde gett det ett år till och krigat på.

 

Du som har medverkat i flera olika generationer i BKL, vem är den bästa spelare du har spelat med i Landora? Motivera! (OBS man får inte svara Sonny)

 

Jag får säga Micke Widell då han var alldeles för bra för att spela i division 4 och 5.

 

Bästa Landoraminne?

Det finns mycket som jag minns väldigt bra från min Landoratid, alla festerna, lagsammanhållningen, pling och tura med Peter Robinssons hemmagjorda shottar. Men om jag ska välja en speciell händelse måste jag säga året när vi kvalade upp till 4:an. Vi mötte Wä IF i sista matchen och vi ledde med 4-0 på bortaplan. Vi var klara för avancemang och denna matchen var Hasse Waldemarssons sista som spelare. Han hade under säsongen mer och mer glidit över till en ledarroll och agerade spelande tränare. Vid ledning 4-0 och med fem minuter kvar bestämde han sig för att byta in sig själv för att skulle få göra sina sista minuter som spelare och för att han skulle få vara med och gå upp en division det sista han gjorde.


Hasse drar dock på sig två gula kort efter två kapningar inom två minuter och när han inser att kommer bli utvisad i sin sista match bönar han och ber för domaren “snälla visa inte ut mig, det är min allra sista match”.

 

Precis som brukligt avslutar vi intervjun med veckans Landoraprofil med fem snabba.

 

Kebabtallrik på valfritt kebabhak eller köttbullar med mos på Haralds 

 

Vem är Englands bästa mittfältare genom tiderna
Paul Scholes eller Frank Lampard
Steven Gerrard

 

Liverpool vinner Champions League eller att samtliga 9or höjer sina betyg på Nationella provet i svenska

 

Fastna i en hiss med
Jose Mourinho eller Arsene Wenger

 

Vem hade du helst bjudit på middag
Zlatan eller Christer Hallbeck

 

Vi tackar Pär Sandö för pratstunden och tackar för de fina Landorahistorierna!

Leave a Reply