P05 kniper silvermedalj i Skånecupen

I torsdags åkte ett 05-lag till Malmö och Baltiska Hallen för att spela den anrika Skånecupen. Cupen kan i sig benämnas som något slag av inofficiellt Skånemästerskap i inomhusfotboll. Cupen har varit en traditionsrik värdemätare genom åren och inte sällan är det den enda inomhuscupen som Malmö FF satsar fullt ut i. Landoras framgångar har emellertid inte varit obemärkta i Skånecupen genom åren. Vem minns inte den stora bragd som våra P99:or stod för något år sedan, där man fick spela final inför fullsatta läktare i Baltiska Hallen, men till sist fick ge vika för MFF? Nu äntligen har nästa triumf kommit i Skånecupen. Nedan följer en kort resumé över det spännande torsdagsäventyr som lag P05 utsatte sig själva för. Samling 06.50 på Idrottsplatsens parkering – hemfärd lite efter 21.00 med en silvermedalj i bagaget.

Morgonstund har guld i mun brukar det heta. Dock är den sägningen ganska svår att applicera på ungdomsfotboll, speciellt när det är cup dit det behövs ca 40 minuters restid. På pappret stod idel tuffa motstånd (gräddan av Malmöfotbollen spelar traditionellt sett denna anrika cup, så även detta året) i form av BK Olympic, FC Trelleborg och Kvarnby IK. Nuförtiden är det även den excellenta spelformen futsal som präglar cupens underhållning. Futsalens intåg innebär små mål, krångligare regler för att få rulla runt bollen då målvakten är uttagen ur ekvationen, vilket i sin tur innebär tightare matcher där inte alltid det spelskickligaste laget gynnas. Motståndet var dock relativt bekant. BK Olympic står traditionellt för en teknisk fotboll, snabbt lir och emellanåt ganska fysiska. FC Trelleborg var nya motståndare för dagen medan Kvarnby IK:s 06:or är en känd motståndare för oss sedan Vintercupen. De har ganska hyfsade meriter med internationella turneringar i bagaget – ett väldigt duktigt lag med andra ord.

Matcherna kan sammanfattas lite kort med mycket kamp, lite spel och väldigt tighta affärer. Spelet stämde inte alltid vilket också straffade sig. Första matchen mot BK Olympic resulterade i underläge 3-0 efter endast några minuter. Detta var dock en slags käftsmäll som tände grabbarna. Efter 3-0 målet följde totalt Landora-dominans och upphämtning till 3-2. Närmre än så kom man aldrig, trots en mängd målchanser. Olympic vinner med 4-2. I andra matchen spelas en kämpamatch mot FCT, vilken slutar 2-2 efter dubbla ledningar. Här slarvades det med målchanser – t.ex i läge två spelare mot målvakt, där man skjuter själv istället för att passa, vilket straffar sig i futsal. I sista matchen möter vi briljanta Kvarnby som definitivt var ett av de bättre lagen i turneringen rent spelmässigt (vilket dock inte lönade sig i längden då de åkte ut tidigt i A-slutspel). Kvarnby bjuds på en rejäl match och stundtals är det riktigt jämnt. De har bollinnehavet men försvaret är riktigt bra och kvaliten i anfallet desto bättre. 2-2 slutar även denna match trots återigen dubbla ledningar. Detta resulterar i ett b-slutspel med endast ett mål ifrån att gå till A-slutspel. Nåja, inte hela världen tänkte killarna! Nu har vi chansen att verkligen spela upp oss, få spela fler matcher och kunna utvecklas fotbollsmässigt.

Mycket riktigt stämde analysen! I tur och ordning avfärdades Svedala lag 1 och 2 med relativt säkra siffror. I kvartsfinal avverkades Furulund efter en jämn historia med sudden-death. I semifinal avverkades ytterligare ett Furulund-lag relativt enkelt innan finalen 20.30 gick mot LB07. LB07 hade defilerat sig till final i b-slutspelet, med en 7-1 vinst i semin. Landora-killarna hade haft två timmars väntetid mellan varenda slutspelsmatch vilket resulterade i en hel del sega kroppar. Utbildningen för dagen blev således inte enbart på fotbollsplanen utan även hur man tar hand om sin kropp mellan matcherna, hur man förbereder sig på optimalt sätt både med uppvärmning, uppladdning och mat och dryck.

Finalen blev en ganska slätstruken historia då det var två lag som hade varit i hallen många timmar. Tekniken brast i takt med att orken tröt och det var ingen underhållande match, utöver nervositeten som infann sig i bägge lagen. Till sist var det LB07 som lyckades knäcka hål på en tappert kämpande målvakt (gånger två) och även om reduceringen kom med fem minuter kvar orkades aldrig ledningen hämtas upp. Kanske var det faktumet att Landora varit i hallen fyra timmar längre som gjorde att LB07 var snäppet piggare? Hur som helst var det två välförtjänta lag som gick till final. Bägge två hade likväl kunnat avancera långt i a-slutspelet, men det är så oerhört små marginaler som avgör i futsal. Det största beviset på detta är väl att Furulund som bekvämt besegrades i b-semin lyckades kryssa, i gruppspelet, mot överlägsna FC Bellevue sedan som gick hela vägen och besegrade MFF i a-finalen.

Sammanfattningsvis en mycket lärorik dag då både de fotbollsmässiga kvalitéerna utvecklades samtidigt som killarna fick sig en rejäl utbildning i hur man förbereder sig inför match på optimalt sätt. Silvermedalj, om än i b-slutspel, i Skånecupen är det inte många som kan skriva upp på sin meritlista. Dessutom final i den mycket fina Baltiska Hallen. Ett stort bevis på att gruppen ständigt utvecklas och att vi har en spännande framtid framför oss.

Leave a Reply