Veckans Landoraprofil #23

Veckans Landoraprofil är återigen här! Idag bjuder vi på en fredagsläsning med en av klubbens alla ledare. Landora har lag från seniorlag hela vägen ner till knattelag och det är just knattelagets tränare Mats Rosdahl som är veckans Landoraprofil! Mats som vi de flesta gånger ser ståendes någonstans i mittcirkeln av en fotbollsplan svartklädd med visselpipan i högsta hugg. Det finns inte många lag i Landskrona med omnejd som inte har haft Mats som rättskipare och precis som han delar ut gula kort delar han även ut direktiv till sina adepter i Landoralaget med killar födda 2010 och 2011. Mats har också en viktig återkommande roll i de cuper som BK Landora arrangerar. I både Julcupen i idrottshallen och i Vintercupens finalspel har Mats rollen som domarcoach för Landoras yngre domarförmågor och när det hettar till i samband med slutspel har de yngre domarna en rutinerad utpost att luta sig emot. Mats är på julcupen ett lika givet inslag som den beryktade “Tyska timmen”. Något han enligt egen utsago är det bästa med hela cupen.

 

Vi inleder intervjun med Mats med att fråga, hur såg din egen spelarkarriär ut?

 

Jag inledde som ungdom i Svalövs BK, fortsatte i Billeberga och sedan vidare till Teckomatorp innan jag avrundade i Bolton. Fick lägga av då mina knän inte längre ville.

 

Vad var dina styrkor som spelare?

Som spelare skulle jag beskriva mig själv som stark, orädd och målfarlig. Spelade mestadels anfallare men även lite mittback mot slutet. Min allra största styrka var avsluten och det är väl mest det jag kan lära ut nu när jag är tränare.

 

En hel del har sett dig döma fotboll på olika idrottsplatser runt om i närheten men även på Landoras egna cuper, hur många matcher kan du döma på en dag egentligen?

Haha, så länge Landora frågar och har behov av domare så ställer jag alltid upp!

 

Du är tränare för Landoras yngsta lag, hur är det?

Man får hela tiden lära sig mycket och mitt eget tålamod prövas hela tiden. Barn är väldigt spontana av sig och därför kommer det upp mycket oväntade saker ibland. Hela tiden ska man som tränare för den åldern försöka hitta balansen mellan när det ska vara lek och när det ska vara allvar men barn ska trots allt vara barn och det tycker jag är väldigt viktigt. Det allra roligaste är att lära barnen fotboll från grunden och alla knep inom sporten. Vi som lag har fokuserat mycket på fair play och hur viktigt det är att uppträda sportsligt på planen.

Hur inledde du din bana som Landoratränare?

 

Min ena son Robin spelar i 05-laget och har spelat i klubben sedan 5 års ålder. Robin har alltid trivts i klubben under alla de åren han har spelat där och jag har varit och kolalt många gånger när han både tränat och spelat match. Därför blev det naturligt att när min yngre son ville börja lira fotboll att det blev just Landora. När det blev en ledig post som tränare för hans lag tog jag den och det är något jag inte har ångrat.

 

Ni spelar sammandrag, hur har det gått hittills?

Det går bättre och vi lär oss hela tiden massor av grejer. Vi brukar ha lite problem på morgnarna då våra spelare är trötta och inte så morgonpigga av sig. Vi spelar alltid tre matcher och de två andra brukar alltid gå bättre. Vi har en mix av pojkar födda 2010 och 2011 och det är en viss skillnad bland en killarna. Det viktigaste för oss är att ha kul i samband med matcher och hur vi spelar som lag. Resultatet är inte så viktigt och vi har under våren fått mycket beröm för vårt passningsspel från andra föräldrar från andra lag. Många andra lag har en eller två killar som skjuter hårt och är bra på att dribbla. Jag tror dock att vårt spel kommer fungera bra i längden och om något år.

 

Vad behöver ni utveckla som lag?

 

Vi behöver bli ännu bättre på att använda oss av hela laget och alla spelarna. Men också att använda oss av hela planens yta. Sen är våra spelare glada för att gå in med bollen i mål eller lägga den tillrätta en eller två gånger innan de skjuter så därför måste vi våga skjuta mycket mer.

 

Vad är det bästa med Landora?

 

Gemenskapen och att alla alltid är välkomna. Klubben är som en extra familj. Alla hälsar alltid och snackar några ord om man springer på varandra antingen på idrottsplatsen eller på stan. Alla är dessutom delaktiga, oavsett om det är spelare, tränare eller föräldrar känner man sig aldrig utanför. Sen har vi Christer Hallbeck som står för allt detta som person och alltid vill se till att alla mår bra.

 

Vad är ditt egna favoritfotbollsminne?

 

Rent fotbollsmässigt var det när Man United vann trippeln 99. Det slår det mesta. För mig själv var det när jag som 15-åring spelade en halv säsong i Billebergas A-lag och vann skytteligan.

 

Du har sett en hel del av klubbens A-lag i år, hur tror du det går i seriespelet?

 

Med rätt inställning och med rätt humör tror jag mycket på laget. Där är många unga killar med också några äldre herrar med rutin. Kan de få ihop inställningen, den ungdomliga entusiasmen och rutinen så jag tror på minst kval uppåt.

 

Vi avrundar precis som alltid Landoraintervjun med fem snabba! 

Köttbullar med mos på Haralds / kebabtallrik på valfritt kebabhak

 

Power King / Red bull

Life energy är det enda som gäller

 

Din son gör ett hattrick / Man Utd slår city med 5-0

 

Att ditt knä skulle hålla för att spela fotboll själv / fortsätta döma
Middag med Christer Hallbeck / Middag med Zlatan

 

Vi tackar Mats för pratstunden och önskar  hans adepter stort lycka till i helgens sammandrag!

Leave a Reply