En skön seger och en lika tung förlust

Hösten för A-laget inleddes på två matcher inom loppet av fyra dagar där det var två grönklädda lag som väntade. Ljungbyhed som man tampas med i botten och kommunkollegan Glumslöv med en stark vår i bagaget. I onsdags dags för omstart i division 5 spelet med en superviktig match mot Ljungbyhed som återfanns på platsen under vilket också betydde en oroande negativ kvalplats. För Landoras del summerades vårsäsongen med en 8:e plats. En okej placering om man tänker i de banorna att Landora är nykomlingar och inte har spelat i femman sedan tidigt 10-tal. Men också lite av en besvikelse när man ser tillbaka på en väldigt vass försäsong som lovade bra mycket mer än en 8:e plats.

I första omgången efter sommaren fick Landora vila sig i form då Perstorp inte fick ihop lag och numera även dragit sig ur årets seriespel. Ljungbyhed i sin tur kryssade hemma mot Trollenäs i föregående omgång. Tre poäng skiljde lagen åt och en Landoraförlust skulle ha skickat laget rakt ner i den nervösa bottenstriden. En vinst skulle ge en hel del luft under vingarna inför höstens omgångar. Matchen hann knappt visslas igång innan bollen låg i nät och det var hemmalaget som gjorde det. Den för dagen väldigt duktige Melwin Rasmusson tog en vältajmad djupledslöpning och Ljungbyhed väldige burväktare hamnade snett och 1-0 var ett faktum. Efter målet börjar matchen sätta sig, Ljungbyheds taktik går ut på att ta fortast väg framåt med bollen och några kortpassningar bjöds det inte på. Landora skapar en hel del chanser utan att ha den riktiga effektiviteten. På en av alla långbollar studsar bollen bortalagets väg och otroligt orättvist står det helt plötsligt 1-1. Precis innan pausvilan gör dock Landora ett lika psykologiskt som rättvist ledningsmål när högerback Weberg sprintade som att han aldrig gjort något annat och frispelad med målvakten gör han det så viktiga målet.

Andra halvlek skulle bli en målrik historia, som så ofta när Landora spelar hemma på IP. På åtta hemmamatcher i år har bollen legat i nät hela 59 gånger. 3-1 målet för Landora kom tio minuter in i halvleken och det var en frispark i den högre skolan av Landoras notoriske målskytt Simon Bosnjak som knorrade in en frispark och målvakten var helt chanslös. Ljungbyhed tilläts reducera, även det på frispark men sen gick resten av halvleken helt i Landoras favör. 3-2 blev ganska snabbt till 7-2 och klasskillnaden på plan återspeglades även i målprotokollet. Resterande del av matchen blev lika behaglig som en seglats på Öresund en stillsam sommardag och tre oerhört tunga poäng kunde inkasseras.

Lördag eftermiddag spenderades i ett blåsigt och grått Glumslöv. Från matchen mot Ljungbyhed gjordes två ändringar i startelvan där bland annat målvakts-Samuel gjorde årets första framträdande i seriespel något som 90 minuter senare inte alls skulle märkas. Landora inleder matchen i rak motvind och sällan ett besök på Örevångs IP inte präglas av en stark vind från Öresund. Landora inleder matchen piggt och många fina kombinationer och uppspel gör att man tar ett grepp om matchen direkt. Dock skapas inte de riktigt heta chanserna utan den sista lilla grejen saknas. Glumslöv sticker upp i något försök men utan att direkt hota. Men som så många gånger förr detta år hamnar bollen i nät i Landoras mål på motståndarnas första målchans. En fin krossboll letar sig ut till hemmalagets högerytter som får på en pangträff så att det smäller i stolpen. Mål, stolpe in, marginaler emot. Med andra ord ett väldigt talande mål för Landora anno 2019 där bollarna går stolpe in för motståndarna istället.

Resten av halvleken är jämn där båda lagen visar upp fina passningskombinationer och känslan är att det är skönt att för en gångs skull möta ett lag som vill spela fotboll i denna division 5 serie. Senaste gången det skedde måste ha varit i hemmamatchen mot just Glumslöv. Landora har det tufft i motvinden under hela den första halvleken och vi går till paus med 1-0 fördel hemmalaget.

Andra halvlek fortsätter vara jämn där Landora till en början för spelet medan Glumslöv mest ligger på kontring. Landoras stora chans kommer via Simon Bosnjak som får på en riktig pärla utanför straffområdet och dessvärre gör Glumslövs målvakt en räddning i De Gea-klass och kvitteringen uteblir. Därefter börjar Landoras ork att tryta och ett 2-0 mål hänger lite i luften. Men närmre än en missad “elfmeter” kommer inte Glumslöv i sina försök att sätta spiken i kistan. Landora ger det hela ett sista försök att gå ner på en trebackslinje men den heta kvitteringschansen uteblir och dessvärre slutar eftermiddagen på Örevångs IP med en sur förlust. Det hela blev sedan inte bättre av att både Ljungbyhed och Harlösa, lagen under Landora i tabellen plockade tre poäng och nu är det tre respektive fyra poäng ner till en nervös kvalplats.